Skip to content

Как да се възстановим бързо и качествено след криза?

“Всяка сутрин в Африка се събужда една газела, която знае, че трябва да надбяга и най-бързия лъв, за да оцелее. 

Всяка сутрин в Африка се събужда един лъв, който знае, че трябва да надбяга и най-бавната газела, за да не умре от глад.

Няма значение дали си лъв или газела, щом слънцето изгрее по-добре е да можеш да бягаш.” – Африканска поговорка

 

След всяка нощ идва ден, след зимата – пролет, след всяка криза – подем. Затова способността ни бързо и качествено ще се възстановим след някоя криза е точно толкова важна, колкото и способността ни да оцелеем по време на кризата. Дори по-важна, защото оцеляването се обезсмисля ако няма полза от него. Същевременно преминаването в следващ етап от живота е съпроводено с необходимостта от нови или усъвършенствани умения, адаптивност,  креативност и промяна в мисленето.

 

Можем да се справим с предизвикателствата и да се възстановим по-бързо и качествено след всяка криза като започнем пълноценно да използваме ресурсите на собствената си психика и подсъзнание.

 

Генеративният коучинг помага именно в тази насока – помага да трансформираме колебанията и страховете, които ни спират, и да моделираме начина си мислене така, че да насочим фокуса си на внимание към съзидателни и стойностни цели, които силно желаем да реализираме.

Ако трябва да опишем процеса с инженерна логика, то той би изглеждал така:

Едно от негативните последствие от пандемията е, че ни обезвери и изолира. Днес много от активните хора споделят, че се чувстват объркани, загубили са мотивация и се справят все по-трудно с предизвикателствата в личен и професионален план. Нещо ги спира, но не знаят какво. Неудовлетворени са от резултатите и търсят решение.

А откъде всъщност идва мотивацията? – Тя е следствие от силно вътрешно желание, копнеж, стремеж “да бъдеш”, “да имаш”, “да постигаш”. Няма ли силно вътрешно желание няма да има и мотивация.

Тогава логично е да се замислим откъде произлиза силното желание и как можем да го предизвикваме. Интуитивно чувстваме, че то се заражда някъде дълбоко в нас и носи голям заряд, който променя изцяло вътрешната ни нагласа, вярванията и начинът ни на мислене. А тези вътрешни промени своевременно се проявяват във външния свят под формата на резултати.

Следователно ако искаме да подобрим резултатите, трябва да се върнем към първопричината и да моделираме вътрешната нагласа по начин, по който да предизвикаме силно желание за постигане на дадена цел. И тук идва тънкия момент на генеративния коуч – да индивидуализира процеса, защото всеки от нас има различни ценности, възможности и нужди. Всеки има своите специфични страхове и лимитиращи убеждения, своите вярвания и особености на характера. Няма универсална формула за печеливша вътрешна нагласа, затова не случайно личностното развитие и самоусъвършенстването са задължителен аспект от подхода към живота на най-успешните хора в света. За тях е важно си поставят стойностни цели, да разширяват мирогледа си и интелигентно да осъзнават кои и какви всъщност са те. Защото „щом слънцето изгрее по-добре е да можеш да бягаш…“