Skip to content

Нямото кино като ресурс

нямото кино като ресурс

Нямото кино като ресурс представлява прост, но супер ефективен инструмент за намиране на истината в нашите взаимодействия, когато думите и действията не съвпадат.

Често използвам тази мисловна игра в моята коучинг практика, за да генерирам прозрения.

 

Понякога сме объркани – хората казват едно, а правят (или не правят) друго. Как да се ориентираме? Как да разберем какво се случва?

Ние с дъщеря ми използваме един трик. Наричаме тази игра за ума „нямо кино“.

 

Ефектът на нямото кино

Много е просто. Погледнете на живота като на филм от времето на нямото кино. Махнете думите от сценария и наблюдавайте само действията на героите. Важно е какво правят, а не какво казват. Така ще се дисоциирате от ситуациите и ще можете по-добре да прозрете мотивите зад постъпките на хората около вас (че дори и на вашите собствени действия).

Ще се учудите колко много неща ще ви се изяснят за нула време. Ще разберете, какво стои зад „обичам те, всичко бих направил(а) за тебе“. И по-точно какво ли е това „всичко“?

Ще усетите нюансите на обещанията, и интуитивно ще започнете да разпознавате „празните“ обещания.

 

Когато нямите филми се използват като ресурс, обикновено предоставят прозрения и много повече. Ефектът на нямото кино има един друг важен аспект.

Когато не сте толкова емоционално ангажирани, а извън от контекста на ситуациите, можете също така да погледнете на себе си отстрани и да се самоанализирате.

Необходима е смелост, за да самоанализирате поведението си, но после можете да промените следващото действие в сценария на вашия собствен живот.

И помнете какво е казал великия Чарли Чаплин:

„Нищо не е вечно в този порочен свят – дори проблемите.“