Skip to content

Нямото кино може да е ресурс

Понякога сме объркани – хората казват едно, а правят (или не правят) друго. Как да се ориентираме? Как да разберем какво се случва?

Ние с дъщеря ми използваме един трик. Наричаме го „нямо кино“. Много е просто. Погледнете на живота като на филм от времето на нямото кино. Махнете думите от сценария и наблюдавайте само действията на героите. Важно е какво правят, а не какво казват. Така ще се дисоциирате от ситуациите и ще можете по-добре да прозрете мотивите зад постъпките на хората около вас (че дори и на вашите собствени действия).

Ще се учудите колко много неща ще ви се изяснят за нула време. Ще разберете, какво стои зад „обичам те, всичко бих направил(а) за тебе“. И по-точно какво ли е това „всичко“? Ще усетите нюансите на обещанията, и интуитивно ще започнете да разпознавате „празните“ обещания.

Когато не сте толкова емоционално ангажирани, а извън от контекста на ситуациите, ще можете също така да погледнете на себе си отстрани, да се самоанализирате  и да промените следващото действие в сценария на вашия собствен живот.

И помнете какво е казал великия Чарли Чаплин: „Нищо не е вечно в този порочен свят – дори проблемите.“