Skip to content

Силата на волята

силата на волята

Силата на волята има много проявления, такива като решителност, самодисциплина, вътрешен стремеж или самоконтрол.

Силата на волята може да се дефинира като способност да се устои на краткосрочните изкушения, в името на постигането на дългосрочни цели.

Всичко това може да се случи единствено, когато нашият разум надвие нашите нежелани емоции, мисли или импулси.

Както при децата, така и при възрастните, силата на волята в същността си представлява способност за забавяне на удовлетворението. Американският психолог д-р Уолтър Мишел предлага така наречената система „горещо и студено“.  Така той обяснява защо понякога силата на волята успява и защо понякога се проваля.

Студена система

Студената система е нашият когнитивен ум или нашият разум. Това е системата ни за рационално мислене, включваща нашите познания, логически умозаключения и рационални доводи.

Гореща система

Горещата система пък обхваща нашият импулсивен и емоционален несъзнателен ум. Горещата система е отговорна за бързите ни, рефлекторни реакции на определени въздействания. Всичко, което правим без да мислим за дългосрочните последствия.

Когато сме изложени на някой изкушаващ стимул, най-често нашата гореща система взима превес върху студената, омаломощава силата на разума и волята ни, и ние правим това, което обикновено правим, дори и да не искаме.

 

Някои хора са по-податливи на примамливи стимули, отколкото други. И естествено тази тяхна податливост на емоционални дразнители се отразява както на поведението им, така и на подхода им към живота.

 

Представете си, че имате „готин студен ангел“ на едното рамо и „горещ дявол“ на другото. Единият отговаря за вашата самодисциплина, а другият ви води към импулсивни действия.

Сега се запитайте, предимно коя ваша система контролира изборите в живота ви горещата или студената?

 

При съвременни изследвания на мозъчната активност се оказва, че мозъчните модели на индивиди с нисък (горещ) праг на самоконтрол се различават от моделите на тези с висок праг (студен) на самоконтрол. При субектите с по-висока воля тази част от мозъка, която контролира съзнателните функции, като правенето на избор, е по-активна. А при тези с по-ниска воля зоната, отговаряща за желанията и наградите, показва повишена активност.

 

Имайте предвид също, че според д-р Мишел хората с повече воля се справят по-добре със стреса, поддържат самоконтрол в трудни ситуации, концентрират се по-добре и получават по-висок резултат на изпитите си.

Оказва се много яко е да имаме силна воля. Ако ли нямаме, можем да моделираме вътрешната си нагласа така, че да развием воля.