Skip to content

Триединство на архетипните енергии

Триединство на архетипните енергии

Нежност, ярост и игривост образуват триединство на архетипните енергии.

Те са в основта на нашата човешка природа и играят ключова роля за качеството ни на живот.

Тази теория принадлежи на доктор Стивън Гилиган. Той е един от авторитетите в съвременния коучинг, при когото лично съм имала честта и удоволствието да се обучавам.

Тайната на съзидателния живот е в правилната дозировка между трите основни движещи енергии, които непрестанно се проявят в живота ни под различна форма и с различна сила.

Важно е да опознаем тези енергиии, да ги балансираме, да осъзнаем въздействието им върху другите хора и върху света около нас, и да ги използваме умно, когато ни потрябват.

Кои са тези архетипни енергии?

 

Нежността (Тenderness)

Нежността е онази съзидателна нежност, която носим в нас независимо от пола и възрастта.

Тогава, когато подхождаме със спокойствие, внимание и деликатност към друг човек или живо същество. Когато не се стремим да наказваме, обиждаме или воюваме, а обратното – искаме да поощрим, да помогнем, да допринесем, да зарадваме, да съзидаем.

Нежността е необходима не само в чистата и форма, но и в правилната доза.

Защото прекалено много нежност води до слабост, смирение и покорство, а липсата на нежност води до грубост, агресия и жестокост.

 

Яростта (Fierceness)

Яростта е втората архетипна енергия. Има я у всеки от нас и играе важна роля в живота ни.

Тази енергия ни помага да се запазим като личности, да се защитаваме, да поставяме граници, да отстояваме позицията си, да се борим и да побеждаваме. И отново дозата е важна.

Защото прекалено много ярост води до жестокост и насилие, а липсата и – до слабост, безхарактерност и раболепие.

Аз лично мисля, че трябва да си пестим тази енергия за моментите, в които наистина ще ни потрябва да сме силни, а не да я “изплюваме” върху другите за щяло и нещяло.

 

Игривостта и забавлението (Playfulness)

Забавлението е третата основна архетипна енергия. 

Защо е основна? Защото това е енергията на креативността, на творчеството, на детското любопитство. И пак – много е важна дозировката.

Прекалено много игривост води до несериозно и лековато отношение към света, а липсата на игривост – до скованост в мисленето, склонност към критикарстване, гневливост и мрачност.

Ние редовно използваме силата на тази архетипна енергия по време на генеративните процеси. Забавлениято ни помага да намираме нови, нестандартни решения на съществуващите проблеми или предизвикателства. Смехът се противопоставя на страховете. Така ние по-лесно се справяме с последствията от трудностите в живота и постигаме осъзнат просперитет.

Искам да подчертая, че това в никакъв случай не означава, че не разсъждаваме рационално или че изкривяваме фактите. Напротив. Просто не пропускаме да се посмеем, включително и над себе си.

Вярвате или не, триединството на архетипните енергии е универсално. Тези сили влияят на нашите избори и действия, определяйки нашето поведение.